Een jaar zonder vader…

Het eerste jaar zonder jouw vader zal een jaar zijn met ups en downs. Een jaar vol gemis, maar ook momenten waarop je met een glimlach zult terugdenken aan een mooie herinnering. Zijn geboortedag, de feestdagen, familiemomenten waarop zo duidelijk is dat hij er niet meer is, jouw eigen verjaardag of de verjaardag van je kinderen, en dan uiteindelijk is daar zijn sterfdag. Je bent een jaar verder na het overlijden van jouw vader.

Het zijn moeilijke momenten, momenten waarop het gemis extra aanwezig zal zijn. Laat het er zijn, stop het niet weg. Praat over hem, proost op hem en haal mooie herinneringen op! Een eerste jaar met deze bijzondere dagen is moeilijk, maar de jaren die erna zullen komen, zullen ook deze moeilijke momenten hebben. Jouw vader komt nooit meer terug, en dat is hard en verdrietig. Het enige wat je nog hebt van hem zijn mooie herinneringen, foto’s en filmpjes en wellicht wat spulletjes van hem.

En dit is niet leuk, maar wel jouw nieuwe werkelijkheid. En je zult door moeten. Jij leeft in het nu, dus probeer ervan te genieten. Ik durf eigenlijk wel met 100% zekerheid te zeggen dat jouw vader dat niet anders had willen zien!

Het gemis blijft

Ik weet zeker dat het gemis blijft, want je bent iemand kwijt die je graag zag. Iemand die je lief had, die er voor je was als het nodig was. Echter geloof ik ook dat de hele heftige pijn met de tijd minder zal worden en je er sterker uit zult komen. Rouwen om een vader is een individueel proces, en niemand kan of mag jou vertellen hoe lang je hierover mag doen. Doe dit op jouw tempo, op jouw manier. Steek een kaarsje aan als je hier behoefte aan hebt, maak een dansje als jij je verdrietig voelt, laat jouw tranen los als dit is wat je nodig hebt. Het mag er allemaal zijn, dit is jouw proces. 

Boeken lezen

Wat mijn geholpen heeft, is het lezen van boeken. Veel verschillende boeken over rouwen en ook boeken over of er wellicht toch een hiernamaals is. Boeken die jou wellicht ook kunnen helpen.

Ook heb ik een herinneringsboek. Dit vind ik zo fijn!