Een vriend in rouw

Wat kun jij doen als een vriend in rouw is? Als iemand die dichtbij jou staat in rouw is, kan dit soms moeilijk zijn. Dit is logisch, iemand verdrietig zien is naar. Probeer er als vriend te zijn voor deze persoon. Wees een luisterend oor, en laat je gezicht net wat vaker zien nu het nodig is. We hebben een aantal tips die je kunnen helpen bij een vriend in rouw. Je ziet ze hieronder.

Ga wat vaker langs 

Deze tip klinkt vanzelfsprekend, maar we weten allemaal denk ik wel dat het soms erg druk kan zijn in het leven. We kunnen dan nog wel eens denken: ik ga morgen wel even langs. Vervolgens stellen we het dan weer een dag uit, en is er zo weer een week voorbij. Het is niet altijd even makkelijk om een persoon in rouw op te zoeken, maar het is juist heel belangrijk. Kijk dus regelmatig even om het hoekje om te kijken hoe het gaat, sommige mensen hebben de neiging om zich af te zonderen van iedereen. Juist deze mensen hebben jou nodig! Heb je echt geen tijd? Probeer dan een kaartje te sturen, zo weet de persoon in rouw dat je ze niet vergeten bent. 

Laat iemand rouwen op zijn of haar eigen manier 

Iedereen rouwt op zijn eigen manier. Het kan maar zo zijn dat jij het op een hele andere manier zal doen. Laat deze persoon het op zijn eigen manier doen, heb respect hiervoor. Rouwen is iets heel persoonlijks, en zal voor iedereen weer anders zijn. Probeer je vriend dan ook niet op een andere manier te laten rouwen, maar ga mee in de manier van de persoon in rouw.

Laat ook later wat van je horen 

In de eerste weken na het overlijden zijn er genoeg mensen die even vragen hoe het gaat. Juist die maanden later zijn belangrijk om even te checken of alles nog oké gaat. Dit zijn de maanden waarin het gemis begint, er veel verdriet zal zijn en de persoon in rouw tegen dingen aan zal lopen. Denk aan kerst, de 1e verjaardag zonder de overleden vader of de jaarwisseling. Probeer juist op deze dagen even extra aan je vriend te denken!

Koop een herinneringsboek

Er is niet fijner dan samen herinneringen ophalen aan de overleden vader. En dit kun je erg goed doen door het invullen van een herinneringsboek. Plak foto’s in, schrijf zijn grapjes op en haal oude verhalen boven. Over de overleden vader praten heeft een helende werking! Bekijk hier een aantal leuke herinneringsboekjes.

Ga dingen samen doen 

In het begin zal hier geen behoefte aan zijn, maar na een paar weken is het goed om er even uit te zijn. Dit kan een wandeling zijn, een avondje uit eten of gewoon lekker samen even naar het strand. Praten over de overleden persoon kan, maar hoeft niet per se. Het is goed om even in een andere omgeving te zijn. Laat de keuze wat te gaan doen bij de persoon in rouw. Dwing nergens toe. Heeft de rouwende persoon echt geen zin om weg te gaan? Accepteer dit en maak het thuis aangenaam. Bestel wat lekkers te eten, zet een ontspannen muziekje op of kijk een leuke film.

Help met dingen regelen 

Voor de uitvaart, maar ook zeker na de uitvaart zullen er veel dingen geregeld moeten worden. Denk aan een huis verkopen, dingen bij de notaris regelen, dingen bij de bank wijzigen enz. Laat jouw vriend weten dat je hierbij wilt helpen. Probeer jouw vriend te ontzien door deze dingen uit handen te nemen. 

Help met dingen in huis  

Wellicht niet het leukste om te doen, maar wel erg fijn voor de persoon in rouw. Probeer wat dingen in huis te doen. Denk aan opruimen, de was doen, klusjes die moeten gebeuren, eten koken. Het zijn kleine dingen, maar erg fijn als die worden gedaan.