To do lijst na overlijden

Jouw vader of schoonvader is overleden. Je zit vol met emotie, maar moet toch van alles regelen. Naast het regelen van een uitvaart naar wens, zul je ook aan andere dingen moeten denken. We snappen dat dit moeilijk is en best veel kan zijn. Daarom hebben wij een lijst gemaakt met dingen die je moet doen na het overlijden. Vaak denkt de uitvaartmaatschappij ook met je mee!

Let op: deze punten gelden bij een overlijden thuis. Bij een overlijden in een ziekenhuis, verzorgingstehuis enz. zullen dingen anders zijn.

Informeer als eerste de huisarts na het overlijden. Deze zal o.a. moeten vaststellen dat het om een natuurlijke dood gaat. Hierna kun je het overlijden melden bij de uitvaartverzorger. De uitvaartverzorger gaat vragen of de persoon thuis mag blijven, of naar een uitvaartcentrum gebracht moet worden. Bedenk dit dus alvast voordat je gaat bellen! Is er een uitvaartverzekering? Dan moer je hierheen bellen, ze kunnen je dan verder helpen en zullen alles in werking zetten. Denk hierbij aan Dela of Monuta bijvoorbeeld. Meestal melden ze voor jou ook het overlijden bij de gemeente. Uiteraard mag je dit ook zelf doen. Zorg wel dat dit voor de uitvaart gedaan is, binnen 6 dagen na het overlijden. 

De eerste paar dagen zul je overspoeld worden met vragen over de muziek, de bloemen, de kaart, de kist enz. Denk hier dus alvast een beetje over na en overleg met elkaar als je met meerdere bent. 

Is er een boekje met wensen van de overleden persoon? Loop deze dan door met de nabestaanden.

Als je zelf zover bent, kun je de volgende dingen even nakijken:

 • Check of er afspraken in de agenda staan. Deze zul je dan moeten annuleren
 • Je hoeft niet door te geven aan de zorgverzekeraar dat de persoon is overleden. Dit gaat allemaal automatisch. Dit is ook zo als de persoon een uitkering kreeg via het UWV.
 • Informeer het werk van de overleden persoon indien deze nog werkzaam was.
 • Had de overleden persoon een hypotheek? Ook hier moet je melden dat de persoon is overleden.
 • Zijn er kentekens die over moeten worden geschreven? Dit kan tot 5 weken na het overlijden. 
 • Om te voorkomen dat er nog geadresseerde reclamepost naar de overleden persoon zal worden gestuurd, kun je doorgeven dat de persoon is overleden. Dit kun je hier doen.
 • Was de persoon onder behandeling van een arts in het ziekenhuis? Dan is het netjes als je hier ook even naartoe belt. 
 • Kijk of er abonnementen lopen die opgezegd kunnen worden. Denk hierbij aan de krant of tijdschriften. Je kunt dit ook handig hier regelen.
 • Zeg lidmaatschappen van clubs en verenigingen op.
 • Meld het overlijden bij de bank. De bankrekening zal dan geblokkeerd worden. Er is vaak een nabestaanden dienst die contact met je zal opnemen over alle dingen die gedaan moeten worden. 
 • Zeg lopende verzekeringen op. Let op: is er nog een huis? Zorg dan dat deze goed verzekerd blijft tegen schade, brand enz. 
 • Is er een Facebookpagina actief? Dan kun je deze veranderen in een “in herinnering” pagina. Instagram heeft dit zover wij weten niet. Deze kun je dus helemaal verwijderen indien gewenst. 
 • Is er een testament? Er zal een verklaring van erfrecht aangevraagd moeten worden bij een notaris. Denk dus na of je de erfenis zou willen aanvaarden. Je kunt kiezen uit 3 opties: zuiver aanvaarden, beneficiair aanvaarden of verwerpen. Lees er hier alles over.
 • Maak kopieën van de akte van overlijden. Deze heb je vaker nodig dan één keer. Deze akte krijg je thuisgestuurd of krijg je van de uitvaartverzorger.
 • Hoe is het geregeld met het pensioen? Is er een levensverzekering? Vaak heb je hier als kind helaas geen recht meer op, maar het is slim om dit wel even na te kijken.
 • De belastingdienst zal automatisch op de hoogte worden gebracht. Zet de voorlopige aanslag (indien deze er is) wel even zelf op stop. Ook moet je zorgen voor de aangifte inkomstenbelasting. Dit gaat dan over het deel van het kalenderjaar dat de overledene nog in leven was. Lees er hier meer over.
  De belastingdienst stuurt jou papieren toe als ze verwachten dat je erfbelasting moet betalen. Onze tip, check dit zelf ook even goed! Hier wil nog wel eens het één en ander fout gaan.

Rijksoverheid

De Rijksoverheid heeft een handige checklist op hun website staan welke jou kan helpen na het overlijden van je vader/schoonvader. Hier kun je zien waar je allemaal aan moet denken nadat je een aantal vragen hebt ingevuld.

Je hoeft het niet alleen te doen!

Na het overlijden komt er veel op je af. Het is fijn om te weten dat je het niet alleen hoeft te doen. De mensen die werken bij het uitvaartcentrum helpen jou heel graag, en je kunt ze alles vragen. Ze hebben de ervaring en zijn er voor jou! Heb jij een tip die hierboven nog niet staat? Laat het ons weten via onderstaande button.